Araç İlkyardım Çantası

19.02.2019 21:00

Karayolları Trafik Kanunu ve buna bağlı yönetmeliğe göre tüm motorlu taşıtlarda (A1-A2-G : motosiklet, motorbisiklet, iş makinesi hariç) ilk yardım çantası bulundurmak zorunludur. Traktörler de römork takılabildiği için zorunlular listesine alınmıştır.
 

Bu konuda farklı öneriler bulunmaktadır. Bazı görüşlere göre arka sağ tarafta cam ile koltuk arasında bazı görüşlere göre ise sürücü koltuğunun altında bulunmalıdır. Ancak son yıllardaki yaygın görüşe göre ise ilkyardım çantasının yeri sürücünün ulaşabileceği en yakın yer olarak belirlenmiştir. Bu uygun yerin bagaj olmadığı kesindir. İlkyardım çantası yaşam kurtarmada kullanılacak malzemeleri içerdiğinden bulundurulması son derece önemlidir, ilk yardımcının en büyük yardımcısıdır.
 


İlkyardım çantasının malzeme miktarı hiçbir zaman aracın büyüklüğüne göre belirlenmez: Taşınan yolcu sayısı bu miktarı belirler. Ne tür malzemelerin olması gerektiği konusunda da farklı listeler olmakla beraber TSE 4019 ,a göre uygun liste şu şekilde belirlenmiştir (Her 10 kişi için):

 

1 adet üçgen sargı bezi: Kırık, çıkık, burkulmalarda kolu askıya almak için, ayrıca el, ayak ve baş sargısı alarak kullanılır.

3 adet sargı bezi: Yararları sarmak için

3 adet gazlı bez: Yaraları kapatmak için

1 adet flaster: Gazlı bezi, sargı bezini sabitlemek için

1 adet küçük makas: Çamaşırları keserek çıkarmak için

10 adet çengelli iğne: Kırık çıkıkta, sargıların bitim yerinde, turnike kâğıdını giysiye tutturmada kullanılır.

1 adet elastik bandaj: Çıkık, burkulma ve kanamada

10 adet yara bandı: Küçük yaralarda

1 adet hava yolu borusu: Solunum zorluğunda özellikle komada kaslar gevşeyip geriye doğru toplanarak soluk borusunu tıkar. Bunu engellemek için kullanılır.

1 adet solunum maskesi: Suni solunum için

1 adet açık renk plastik örtü: (200x150cm.) yaralıyı ısıtmak ve göğüste bir delik varsa kapatmak için kullanılır.

Not defteri, kurşun kalem, 1 adet turnike

 

Görüldüğü gibi artık ilkyardım çantasında tentürdiyot, oksijenli su ve alkol bulunmamaktadır, bu malzemeler listeden çıkarılmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğünün tentürdiyodu listeden çıkarmasının nedeni açık yaranın üzerine sürüldüğü zaman mikroplarla birlikte canlı hücrelerinde ölmesi ve bu sebeple yaranın erken iyileşmesini engellemesidir oksijenli su da bazı ilkyardımcılar tarafından yanlış kullanılarak iç organların görüldüğü yaralara döküldüğünden bu organlara zarar vermiştir. Bu nedenle listeden çıkarılmıştır. Çantada ilaç ve yara merhemi de olmamalıdır.


 

ÖNEMLİ HATIRLATMALAR

·         Kazada, kaza yapan aracın önce kontak anahtarı kapatılıp, motor stop ettirilir. Kaza yeri zararsızlaştırılır.

·         Kazayı gördüğü halde müdahale etmeyen sürücülere, para ve puan cezası verilir.

·         Kazazede araçtan en az 3 kişi ile, yangın varsa tek kişi ile boyun ve omurga eksen düzlüğü korunarak çıkarılır.

·         İlkyardım çantasının; motorlu bisiklet, motosiklet ve iş makinesi (A1-A2-G )dışındaki motorlu taşıtlarda bulundurulması zorunludur.

·         İlkyardım çantasında yara-yanık merhemi, yara tozu, ilaç, oksijenli su ve tentürdiyot bulundurulmaz.

·         İlkyardım çantası araçlarda kolay ulaşılabilir görünür yerde ve kaza sırasında malzemelerin zarar görmeyeceği bir yerde olması gerekir.

·         Üçgen bez, çok amaçlı kullanımı nedeniyle çantada bulunması gereklidir. Genellikle omuz kırık ve çıkıklarının tespitinde kullanılır.

·         Yolcu taşıyan araçlarda, fazla sayıda çanta bulundurulur.

·         İlkyardım çantasında hava hortumu varsa (airway), solunum yolunun açık kalmasını sağlar.

Ayan

Sosyal Medya